preskoči na sadržaj

III. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN

Login
Tražilica
Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Anketa
Čemu se najviše veselite kada se bliži Božić?


Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 11. 2010.

Ukupno: 466126
Ovaj mjesec: 4822
Ovaj tjedan: 1002
Danas: 268
anka je kišilo nad Bres

e-Dnevnik

e-dnevnik za nastavnike


e-dnevnik za učenike

RED BUTTON

RED BUTTON

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

UTC +1 (CET)

Prognoza vremena

 
Povijest
O ŠKOLI
 
POVIJEST
 
III.OSNOVNA ŠKOLA je službeno utemeljena 25. kolovoza 1846. godine. Utemeljio ju je biskup Giuro Haulik, vlastelin i pokrovitelj biškupečke župe. Bila je to trogodišnja škola, pohađala su je djeca oba spola, a nastava je bila na hrvatskom jeziku. Školu su polazila djeca iz Biškupca, Jalkovca, Črnca, Poljane, Marofa, Kućana Gornjeg, Kućana Donjeg i Zbelave. S vremenom se otvaraju škole u Zbelavi, a zatim i u Kućanu Donjem, te se smanjuje školsko područje škole u Biškupcu koje od tada pan sve do danas obuhvaća Biškupec, Jalkovec, Črnec, Poljanu i današnju Zagrebačku ulicu.
 
ŠKOLU ČUVAJU STOLJETNE LIPE
 
Škola je prepoznatljiva i po dvjema starim lipama koje su zasađene oko 1645. godine, kad je posvećena i župna crkva, kao dio crkvenog okoliša. O spomenutim lipama čitamo i u našoj spomenici: "Lipa je eto od davnih vremena bila slavenskom rodu ne samo milo nego i sveto drvo.- Nježnost njena tkiva, divna njena hladovina i još divniji miris njenih nježnih ljekovitih cvjetića, ucjepljivali su u mekanu slavensku dušu neki posebni osjećaj i poštovanje ." (U Biškupcu, kolovoza 1929.)
 
O PRVIM UČITELJIMA
 
Prvi učitelj bio je Janko Gjorgji, a kao učitelj u Biškupcu je služio trideset godina. Naslijedio ga je Vatroslav (Ignac) Pavlić koji je u Biškupec došao iz Zaboka. Deset godina kasnije, školske godine kasnije 1886./1887. imenovan je učitelj Vatroslav Pavlić "brezplatnim ravnajućim učiteljem opće pučke škole u Biškupcih".
Školski odbor osnovan je 1875. godine i odmah je počeo s radom. Prvi mjesni predsjednik školskog odbora bio je domaći župnik Eduardo Roneš.
 
III. OSNOVNA ŠKOLA danas
 
2005. godine asfaltirali smo školsko dvorište, posadili cvijeće, te uredili parkirališni prostor oko školske zgrade. Također smo uredili prostor knjižnice, te krovište tako da više nema problema sa prokišnjavanjem u knjižnici i starom dijelu zgrade. Školske godine 2005./2006. škola je dobila suvremeno opremljenu kuhinju i blagavaonicu, a istovremeno je uređena učionica za kemiju i biologiju prateći kabinet i kabinet za pedagoginju. Godinama je najveći problem škole bio prostor u kojem se odvijala nastava tjelesne i zdravstvene kulture zbog premale dvorane od osamdesetak kvadratnih metara koja nikako nije odgovarala uvjetima za kvalitetno održavanje nastave. Pred sam završetak nastavne godine 2002./2003. ispunjeni su svi uvjeti za početak radova nove športske dvorane koji su na opće zadovoljstvo započeli u srpnju 2003. godine. U siječnju 2005. godine je otvorena nova i moderna dvorana koja zadovoljava sve potrebe naše škole, a i šire zajednice. S početkom školske godine 2008./2009. izgrađen je i otvoren novi dio školske zgrade (deset novih učionica) u kojima se od tada odvija razredna nastava. Te iste školske godine počela je i jednosmjenska nastava na radost učenika i roditelja koja pruža još mnogo novih mogućnosti za učenike i učitelje ove škole.
 
USPJESI
 
U školi djeluju mnoge izvannastavne aktivnosti: mladi folkloraši, dječji pjevački zbor, recitatorsko – dramska družina, plesna skupina, likovna radionica, mladi novinari i knjižničari, tamburaši, mladi tehničari, sportski klub "Mladost", planinarska skupina, napredni informatičari, te dječji forum za prava djeteta.
U svojem dugogodišnjem radu škola je postigla brojne i zapažene uspjehe na gradskim, regionalnim i državnim natjecanjima, a jedan od zapaženijih svakako je državna nagrada  "Faust Vrančić" koja joj je dodijeljena 2001. godine za posebne doprinose razvoju i unapređivanju tehničkog odgoja i obrazovanja.
Ove školske godine školu pohađa 435 učenika, raspoređenih u 19 odjeljenja, zaposleno je 9 učitelja razredne nastave, te 21 učitelj predmetne nastave.°~° Copyright © 2019. | III. OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN | ® Sva prava pridržana °~°
preskoči na navigaciju