Završetkom školske godine u našoj je školi završio zanimljiv i koristan međunarodni projekt koji se provodio cijelo drugo polugodište u trećem b razredu pod vodstvom pedagoginje Valentine i učiteljice Suzane.
Projekt sCOOLFOOD dio je međunarodnog programa Činimo dobro otiskom srca.
Nazivi tema provedenih aktivnosti su: Učim birati što jesti, Kvalitetna hrana: dobra, hranjiva, čista i pravedna, Hrana kao proždrljivac, Jedi pravedno, Etiketa govori, Za ručkom u vrtu, Otpad od hrane, Uzroci otpada, Metode skladištenja i konzerviranja hrane i Oznake proizvoda.
Projekt nas je na zanimljiv način naveo da više razmišljamo i osvijestimo kakvu hranu jedemo, kojeg porijekla je hrana koju biramo, što piše na etiketama proizvoda, je li pravedno proizvedena ili su u nastanku proizvoda iskorištavana djeca i odrasli koji su minimalno plaćeni. Istraživali smo i uspoređivali lokalne proizvode i industrijski proizvedenu hranu te se samim time upoznali s načinom prirodnog i eko uzgoja hrane kako u vrtovima svojih ukućana i školskom vrtu tako i na primjeru Recikliranog imanja ZMAG u Dubrancu.
U školskom vrtu djeca su sadila luk i češnjak te presađivala začinsko bilje, a kod kuće su s roditeljima uzgojili klice (klice su najbolja hrana koju možete sami uzgojiti) kao dodatak salatama i sendvičima.
Također su održane radionice pripreme zdravog doručka kako bi potaknuli djecu na jednostavan, prirodan,kvalitetan i hranjiv doručak.
Bilo je puno kušanja, uspoređivanja hrane i ocjenjivanja doživljaja hrane te su učenici na konkretnim primjerima zaključivali koja je hrana kvalitetnija i zdravija za njih i naučili objasniti zašto. Uočili su da se u Hrvatskoj, svijetu, a i u našoj školi baca puno hrane.
Uz pomoć roditelja ispunili su anketu o tome koji su uzroci bacanja hrane u kućanstvima kako bi osvijestili navedeni problem i pronašli načine smanjenja otpada od hrane.
Učenici su naučili da se višak hrane može pravilno iskoristiti praveći džemove,pekmeze, namaze, umake, smrzavanjem hrane u zamrzivaču, iskorištavanjem preostale hrane za neki drugi obrok te dijeljenjem viškova hrane kućnim ljubimcima.
Tijekom projekta održane su radionica dječjeg fitnessa, posjet Recikliranom imanju te radionice Održive navike u prehrani i Održive navike u komunikaciji. Voditeljice projekta su također bile na studijskom putovanju u Sieni, u pokrajini Toskana gdje su se u tamošnjim osnovnim i srednjim školama te u Fondaciji Monte dei Paschi di Siena mogle uvjeriti u provođenje, važnost i primjenu projekta diljem škola u Italiji.
Vrijednost provedenog projekta je u tome da se djeci približi način uočavanja održivosti i samodostatnosti u kvalitetnoj prehrani, pravilnim i zdravim odnosom prema hrani, redovitom bavljenju tjelesnim aktivnostima neophodnim za razvoj djece te u primjeni pravilne, asertivne komunikacije između djece.
Cilj je uočiti i osvijestiti djecu i roditelje o važnost vlastitog uzgoja hrane, cijeniti hranu iz vlastitog vrta, cijeniti hranu lokalnih proizvođača i kupovati lokalne proizvode.
Projekt je dio kampanje u obrazovanju kako bi se poboljšali uvjeti života ljudi diljem svijeta kako bi se izgradilo pošteno, podržavajuće i održivo društvo i kako bismo zaštitili naše tjelesno i mentalno zdravlje, zdravlje naših obitelji i našu budućnost.
Paragraf 53. Agende 2030 Ujedinjenih naroda glasi: “Budućnost čovječanstva i našeg planeta u našim je rukama. U rukama je mladih generacija današnjice koji će baklju prenijeti budućim generacijama.”
sCOOLFOOD pomaže da ova svjetiljka gori.