Erasmus dani

Međunarodna proslava Erasmus + programa, poznata pod nazivom Erasmus dani (engl. Erasmus days) ove se godine održavaju u obliku šestodnevne proslave diljem Europe, od 14. do 19. listopada. Tijekom tih 6 dana isplanirano je preko 10 000 raznih događaja u obliku seminara, radionica, primjera dobre prakse, konferencija, izložbi, filmskih projekcija i slično.
Naša je škola Erasmus dane obilježila prvi dan proslave, 14. listopada, organizacijom 9 tematski različitih radionica u kojima su, uz brojčano najviše učenika III. osnovne škole Varaždin, sudjelovali i učenici svih drugih varaždinskih osnovnih škola, kao i Osnovna škola Sračinec, Centar Tomislav Špoljar i Katolička osnovna škola Svete Urušule, u pratnji svojih učitelja i ravnatelja. Ravnateljica Anica Vragović upoznala je ravnatelje s Erasmus+ projektima u kojima sudjeluje III. osnovna škola Varaždin, a upravo je jedan od tih projekata bio i krovna tema Erasmus dana koje smo obilježili u školi. Radi se o projektu Klimatska pismenost u školama kroz STEAM (engl. Climate Literacy at Schools via STEAM). Ravnatelji su posjetili svaku od radionica, a ravnateljica Vragović im je pritom podijelila letke kojima se želi skrenuti pozornost na klimatske promjene koje su nam svima veliki izazov. Ravnateljica je pritom naglasila kako donošenjem razložnijih odluka vezanih uz okoliš možemo usporiti klimatske promjene i da je vrlo zahvalna što u sve te odluke možemo uključiti i svoje učenike. Zbog toga su učenici punih 120 minuta mogli uživati u inkluzivnim radionicama naših predanih i svestranih učiteljica Željke Hutinski, Ivane Sukačić, Anje Hrain, Suzane Kućar, Ane Plantak i Ivane Banek, i učitelja Tomislava Lečeka, kao i kreativne stručne službe koju čine socijalna pedagoginja, Vanja Bojanić, pedagoginja Valentina Habunek Mrazović i psihologinja, Jelena Pongrac dos Santos. Radionice su, osim zanimljivih naziva, sadržajno pokrivale širok tematski spektar što je učenicima omogućilo aktivnu uključenost i pozitivne emocije.
U radionici Željke Hutinski, EU Quiz & Eco speak, učenici su uz kviz o Europskoj uniji, Europi općenito i Erasmus programu, razvijali svijest o važnosti zaštite okoliša i istovremeno njegovali postojeće jezične vještine. Sličnu tematsku radionicu vezanu uz promišljanje o važnosti okoliša u pogledu samoodrživosti, vodila je Anja Hrain pod nazivom Little Eco Ninjas: Recycle and Reuse. Pretvarajući teoriju u praksu, učenici su izrađivali hranu za ptice koristeći se kikiriki maslacem i raznim sjemenkama, ali i glazbene instrumente, kao što su frule i gitare, od slamčica, gumica i kartona. Prirodne materijale, kao što su papir i karton, iskoristili su i učenici 4. b razreda u izradi svojih vjetroelektrana. Učenicima 4. b razreda i njihovoj učiteljici, Suzani Kućar koja je osmislila radionicu pod nazivom Wind farm, priključili su se i učenici 7. i 8. razreda Centra Tomislav Špoljar iz Varaždina s voditeljicama Renatom Kos i Ksenijom Kezele.
Podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja bila je tema radionice Relax, take it easy, voditeljica Valentine Habunek Mrazović i Jelene Pongrac dos Santos. Prakticirajući mindfulness vježbe u školskom dvorištu, učenici su mogli saznati sve o tehnikama opuštanja i vizualizaciji. S obzirom da mentalno zdravlje u ovom užurbanom načinu života doista treba čuvati kao oko u glavi, učenici su u razgovoru mogli podijeliti svoje stresne situacije i odmah dobiti povratnu informaciju kako se s njima nositi i na taj način njegovati svoje mentalno zdravlje. Izradili su i plakat opuštajućih aktivnosti kako bi se svi s vremena na vrijeme mogli podsjetiti da je priroda dio nas i da nam ona može pružiti razne dobrobiti u kontekstu njegovanja i očuvanja mentalnog zdravlja.
Kako zdravlju pogoduje umjetnost, a glazba je jedna od umjetnosti, učiteljica Ivana Sukačić osmislila je glazbenu radionicu pod nazivom Let’s sing, u kojoj se ujedno proslavila i multijezičnost europskih zemalja. Lajtmotif radionice bila je francuska narodna pjesma Bratec Martin koju su učenici otpjevali na 5 jezika: hrvatskom, francuskom, engleskom, talijanskom i njemačkom. Uz nju, naučili su još 3 narodne pjesme, talijansku Santu Luciu, belgijsku Nek’ svud ljubav sja i škotsku Pjesmu rastanka, uz prepjeve na hrvatskom jeziku.
Socijalna pedagoginja Vanja Bojanić osmislila je dvije sportske radionice pod nazivom Eco couples i The fastest recycler. U prvoj radionici su učenici tražili svoj odgovarajući par u obliku odgovora ili pitanja i kada su se pronašli, predstavili su se ostatku grupe s ekološkom porukom. Druga radionica je od učenika zahtijevala i znanje i brzinu pa je tako pobjednička grupa bila ona grupa koja je i najbrže i točno reciklirala postojeći otpad na za to predviđeno mjesto – označene kante za smeće.
Učiteljica geografije, Ivana Banek i učiteljica biologije i kemije, Ana Plantak, osmislile su radionicu pod nazivom Upcycled Glow koja je također bila posvećena recikliranju i podizanju svijesti učenika o materijalima koji se uz dodatak malo truda mogu iskoristiti više puta. Fokus radionice bio je prebačen na tri takva materijala: svijeće, konzerve i salvete. Koristeći vosak svijeća koje se više ne koriste, učenici su izradili nove svijeće koje su smjestili u oslikane konzerve, a koje su prethodno oslikali de coupage tehnikom.
Tehnološki aspekt očuvanja okoliša i klimatskih promjena učenici su mogli pratiti kroz radionicu Tomislava Lečeka, učitelja informatike koji je osmislio radionicu pod nazivom Make my AI Green. Radionica je bila posvećena radu u aplikaciji FLIKI AI, a radi se o aplikaciji umjetne inteligencije koja omogućava izradu kraćih edukativnih video materijala. Zadatak učenika bio je da prvo sami istraže i pronađu relevantne materijale vezane uz teme kao što su recikliranje, zaštita šuma, očuvanje voda, smanjenje zagađenja i da im alat umjetne inteligencije bude od pomoći tek u završnoj fazi rada. To znači da su učenici kroz timski rad mogli vježbati vještine istraživanja, prezentacije i tehničkog rada s novim alatima, uz razvijanje ekološke svijesti.
Proslava Erasmus dana u našoj školi doprinijela je upravo onome čemu cijeli Erasmus + program i teži, a to je obogaćivanje života i širenje vidika učenika i svih drugih sudionika. Bogatstvo jezika, kulture, prijateljstva, pozitivnih emocija, empatičnosti i veselja će zasigurno dočarati galerija slika s proslave. Pozdrav do sljedeće proslave!
Novinarska grupa III. osnovne škole Varaždin

Fotogalerija

Virtualna šetnja

Šetnja
Video

Prošećite našom školom sa svog pametnog mobilnog uređaja, računala, tableta, neovisno o vašoj lokaciji.

Školski list

e-Dnevnik

RED BUTTON

Ova aplikacija namijenjena je svima Vama, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje: sadržaja na internetu za koji sumnjate da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Virtualna učionica

Poveznice na
virtualne učionice 2024./2025.

1. a 1. b 1. c
     
2. a 2. b 2. c
     
3. a 3. b
   
4. a 4. b
   
5. a 5. b 5. c
     
6. a 6. b 6. c
     
7. a 7. b
   
8. a 8. b 8. c
     
Skip to content